tisdag 3 november 2009

Underbara Paris

Jag har ingen lust att packa upp, jag vill bara berätta om Café Suedois och allt annat smaskigt, men Internet funkar inte så nu sitter jag i mitt rum i den gamla grå hoodtröjan och skriver i ett word-dokument så jag kan fixa bloggen imorn! Jag har ju varit i underbara Paris, där jag träffat min underbara familj och underbara nya vänner.

Innan jag åkte till Paris var jag görrädd att allt skulle bli jobbigare av att träffa familjen, att jag skulle längta hem mer och att jag skulle ”glömma” massa franska under veckan. Så blev det inte!

När jag kom till Gare Montparnasse på söndagseftermiddagen för en dryg vecka sedan möttes jag av Emma-Klara, som tog hand om mig fram till dess att jag skulle träffa min familj. Vi gick runt lite i St Paul innan vi åkte hem till Pierre för att träffa några av deras vänner. Jag måste ju berätta att på måndagsmorgonen åt jag den godaste frukosten sen jag kom till Frankrike. Emma-Klara gjorde havregrynsgröt, åh så gott! Jag tror jag ska börja göra det på helgerna i fortsättningen. Med julaftons-känsla i magen tog jag metron en bit tillsammans med E-K, innan vi skiljdes åt och jag fortsatte mot Gare du Nord för att träffa mamma, pappa, Vicki, Erik och mormor. Jag hade världens energi till ungefär en halvtimme efter att vi hade möts, det var som om all energi rann av samtidigt som jag beställde baguetter till de andra.

Dagarna med familjen (måndag förmiddag till supertidig fredagsmorgon) var väldigt sköna, även om jag störde mig enormt på Erik o Vick ibland, men det var nästan gött att störa sig på något… Dessutom var vi superturistiga.

Louvren
Eiffeltornet (jag orkade inte stå i kö så Erik fick aldrig gå upp, hehe)
Triumfbågen
Montparnasse-tornet
Sacre Coeur
Centre George Pompidou
Notre Dame
Moulin Rouge

Ja, sen har vi ju ätit massa crêps (jag vill inte se kombinationen crêpe-nutella mer i mitt liv) och så har vi vandrat runt massor, fast att det kändes som vi tog metron överallt. Efter att ha varit helt turistig med familjen tänkte jag att jag inte skulle turista mer men det blev inte så.

La famille åkte hem på fredag morgon o jag kunde inte somna om när de lämnade hotellet vid 6 så jag segade mig, duschade och satte mig på ett café där jag satt mellan halv 9 och lite innan 11. Åt en croissant, drack en varm choklad och lite thé innan jag begav mig av mot St Paul och MIJE (vandrarhem för ungdomar) där jag träffade Klara. Vi promenerade ett par timmar innan vi åkte till Emma-Klara. Hon jobbar på en bistro, så vi åt lunch där och när hon slutade drack vi varm choklad tillsammans.

På kvällen träffade vi hela svenska gänget. Så gött, så himla underbara människor hela bunten är ni! På fredagskvällen blev det ”hemmafest” på hotellet med billigt vin, marabou (som Henriks mamma hade skickat ner, tummen upp för det!), öl och chips. Nice kväll med andra ord.

På lördagen blev det shopping, men vi splittrades, det är typ omöjligt att gå 12 pers tillsammans. Det blev att jag, Matilda, Ida och Klara kollade in någon second hand-affär i de judiska kvarteren. Matilda ville leta mer, men vi andra tre var hungriga så det blev en omelett och lagom till vi hade ätit upp var Matilda klar. Så blev det ett besök på Centre George Pompidou, där vi gick in och kollade en utställning och efter det käkade vi görgo italiensk glass precis utanför. Med en timme kvar innan hela gänget skulle till svenska institutet åkte jag, Klara och Ida till Notre Dame. Så tillbringades resten av eftermiddagen på svenska institutet med hela gruppen och Ebba och Lena för att prata om hur vi hade det, som om vi inte redag gjort det, men det var jättemysigt. Lena hade dessutom köpt dumle och Ahlgrens bilar och det kom som en glad överaskining! På kvällen var några av oss rätt sega så efter middagen gick jag, Henrik, Johanna och Renata för att leta efter en bio. Filmen började inte för än vid 22 så vi tog en mysig fika på Starbucks innan vi gick tillbaka till bion för att se Inglorious Bastards. Riktigt bra film, bara lite många språk. Vi såg den på originalspråk, men det var ju typ många. Franska, engelska, tyska och italienska, tänk er det med fransk text i 2,5 timmar. Vissa stunder var det minst sagt svårt att fatta.

Söndagen började med en tur till Eiffeltornet med Henrik, Johanna och Renata. Vädret var början till pissväder så de var ingen kö alltså betalade vi våra och tog trapporna upp till andra våningen. (Förlåt Erik, haha). Lunchtid och dags att gå till svenska institutet, i alla fall för oss. Det blev lunch med köttbullemackor, kanelbullar och ikeamöbler. Efter lunch blev vädret pissigt på riktigt och affärerna var stängda så de blev inte mycket shopping, men de gjorde inte allt för mycket. Klara, jag, Henrik och Johanna åkte tillbaka till hotellet men innan så köpte vi med oss lite picknick som vi hade när vi ägnade eftermiddagen åt kortspel i en av hotellets uppehållsrum. MYSIGT!

Efter middag tillsammans med resten av gruppen bar det återigen av mot Starbucks, där vi satt till de stängde vid 9(…) och efter det satte vi oss i uppehållsrummet o pratade till en bra bit efter midnatt. Så himla gött o bara prata!

Kort sagt, en underbar vecka i Paris!

2 kommentarer:

  1. Vad kul allt låter :D Jag höll en presentation om Le centre pompidou på franska för några veckor sedan! :O Coolt ^^
    Ha det bra! många pussar från Kungsbacka!

    SvaraRadera
  2. Ååååh, det låter helt underbart! :) Det var ju bra att ditt lov blev just bra :D

    puss puss från riviäran

    SvaraRadera